Zgrzewarka do dań na wynos to praktyczne urządzenie, które zrewolucjonizowało branżę gastronomiczną. Dania na wynos stały się już standardem, stąd konieczność efektywnego ich pakowania.

Wybór odpowiedniego sprzętu jest podyktowany licznymi przesłankami. Trzeba uwzględnić m.in. jego moc, wielkość, czas nagrzewania i zgrzewania, dodatkowe funkcje etc. Kluczowe znaczenie ma dopasowanie zgrzewarki do konkretnych potrzeb.

Zgrzewarka do dań na wynos – jak wybrać najlepszą?

Próżniowe zgrzewarki gastronomiczne występują obecnie w wielu wariantach, co ułatwia precyzyjne dostosowanie ich do oczekiwań i mocy przerobowych zarówno niewielkich punktów gastronomicznych, jak i dużych restauracji. Najlepsza zgrzewarka do dań na wynos to taka, która jest wydajna i pomaga osiągnąć zamierzone rezultaty. Do najważniejszych przesłanek determinujących jej wybór zaliczają się m.in.:

  • moc – im jest ona większa, tym szybciej pracuje urządzenie,
  • liczba i szerokość zgrzewu – jest to parametr odpowiadający za szczelność pakowania; większa liczba zgrzewów zalecana jest przy mokrej żywności,
  • rozmiar listwy – standardowo wynosi on ok. 30 cm,
  • wymiary zgrzewarki do pojemników obiadowych, np. w lokalach o małej powierzchni gospodarczej świetnie sprawdzi się popularny model CAS CDS-01 dostępny w sklepie wagi.wroc.pl,
  • szerokość folii,
  • szybkość pakowania,
  • czas nagrzania – określa, ile czasu trzeba, aby zgrzewarka do dań na wynos była gotowa do pracy,
  • rodzaj uszczelnienia.

Zgrzewarka do dań na wynos – jaki tryb pracy?

Wyróżnia się 3 podstawowe tryby pracy zgrzewarek, a mianowicie:

  • automatyczny,
  • półautomatyczny,
  • manualny.

Modele automatyczne same wybierają ciśnienie oraz moment zgrzewu, natomiast urządzenia półautomatyczne dają użytkownikowi możliwość kontrolowania ciśnienia. Jeżeli z kolei chodzi o manualne zgrzewarki do dań na wynos, to tutaj niezwykle istotne jest to, żeby ich obsługa była maksymalnie uproszczona – jak ma to miejsce w przypadku modeli składających się na asortyment naszego sklepu internetowego. Połączenie kompaktowych rozmiarów oraz wysokich walorów użytkowych to gwarancja satysfakcjonujących efektów.

Zgrzewarka do dań na wynos – dlaczego to się opłaca?

Prowadząc działalność w branży gastronomicznej, warto inwestować w sprzęt poprawiający wydajność pracy. Zgrzewarka do dań na wynos przyczynia się do zwiększenia sprzedaży, ponieważ listę usług oferowanych przez daną firmę można poszerzyć o zamówienia internetowe lub telefoniczne z opcją dostawy pod wskazany adres. Obecnie z tych właśnie form składania zamówień korzysta coraz więcej klientów.

Pakowanie dań przy zastosowaniu zgrzewarki do dań na wynos to ponadto sprawdzona metoda zabezpieczenia jedzenia przed zgnieceniami, uszkodzeniami itp., do których może dojść podczas transportu. Przy tej okazji nie sposób nie wspomnieć o aspekcie ekologicznym. Zakup urządzenia pozwala wyeliminować jednorazowe opakowania, które nie dość, że są szkodliwe dla środowiska, to na dodatek dużo kosztują i zajmują sporo miejsca. Nie każdy lokal dysponuje przestrzenią umożliwiającą swobodne ich przechowywanie. Firma zaoszczędza niemałe pieniądze, które są przeznaczane na inwestycje wspierające jej rozwój.

Żywność pakowana przy użyciu zgrzewarek jest chroniona przed wilgocią przyczyniającą się do powstawania pleśni i bakterii. Dzięki temu rozwiązaniu da się ją dłużej przechowywać bez ryzyka utraty świeżości. Ogromną zaletą posiadania zgrzewarki do dań na wynos jest znaczące usprawnienie procesu pakowania jedzenia.

Zgrzewarka do dań na wynos – wszechstronność zastosowań

Nowoczesne zgrzewarki do dań na wynos znajdują zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych. Korzysta z nich również branża spożywcza – czyli sklepy i zakłady przetwórstwa spożywczego. Zgrzewarki próżniowe trafiają też na wyposażenie firm specjalizujących się w cateringu oraz w dietach pudełkowych. Poza tym na rynku nie brakuje modeli powstałych z myślą o eksploatacji w warunkach domowych.