Głównym zadaniem nowoczesnych pakowarek próżniowych jest wydłużenie przydatności do spożycia produktów. Chociaż coraz częściej urządzenia te pojawiają się w prywatnych domach, to wciąż stanowią jeden z niezbędnych elementów wyposażenia restauracji, punktów gastronomicznych czy sklepów spożywczych o różnorodnym profilu. Z tego powodu właściciele firm poszukują najlepszej pakowarki próżniowej do żywności do swojego sklepu.

Wśród modeli dostępnych obecnie na rynku, szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się pakowarka próżniowa Multivac p200 baseline, dostępna również w naszej ofercie. Wykonana z doskonałej jakości materiałów, wyposażona w obudowę i wkładkę skośną ze stali szlachetnej, funkcję szybkiego stopu próżni czy wkładaną szynę zgrzewającą, staje się sprzętem niezbędnym do wygodnego prowadzenia działalności. To jednak nie wszystkie zalety, jakie ma to sprytne urządzenie.

Pakowarka multivac p200

Dlaczego pakowarki próżniowe są niezbędne w przemyśle i gastronomii?

Nowoczesne pakowarki próżniowe, dzięki prostej, a jednocześnie skutecznej technologii, pozwalają na przedłużenie artykułom spożywczym terminu do spożycia. To bardzo przydatny proces nie tylko z punktu widzenia ekonomicznego, ale również związanego z ochroną środowiska naturalnego, wpasowujący się w koncepcję zero waste czy redukcję ilości produkowanych śmieci. To także doskonały sposób na obniżenie kosztów utrzymania lokali gastronomicznych poprzez możliwość przechowania na dłużej składników, które nie zostały wykorzystane od razu.

Także klienci są podobnego zdania, chętniej sięgając po produkty pakowane próżniowo – szczególnie te o stosunkowo krótkim terminie przydatności, jak surowe mięso. Część klientów w ten sam sposób kupuje gotowe dania w restauracjach, co znacznie zwiększa dzisiaj zakres zastosowania np. pakowarki próżniowej Multivac.

Na jakich zasadach działają pakowarki próżniowe do żywności?

Zasada działania pakowarki próżniowej jest bardzo prosta. Polega na zatrzymaniu naturalnego procesu utleniania się produktów spożywczych poprzez wyeliminowanie rozwoju bakterii odpowiedzialnych za psucie się pożywienia, czyli bakterii tlenowych. Aby tego dokonać, wystarczy produkt spożywczy umieścić w foliowym opakowaniu, a to przełożyć do pakowarki próżniowej. Urządzenie odsysa powietrze odpowiedzialne za proces gnicia, a następnie zamyka je hermetycznie poprzez zgrzanie brzegów folii. Tak zabezpieczone produkty spożywcze najlepiej jest przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – w lodówce lub chłodni.

Najciekawsze modele pakowarek próżniowych

Wśród wszystkich obecnie dostępnych na rynku modeli pakowarek próżniowych do żywności, szczególnie dużym zainteresowaniem klientów cieszą się modele Multivac p200 baseline. Począwszy od dużej wydajności, przez kompaktowe rozmiary, aż po możliwość śledzenia całego procesu za sprawą przezroczystej komory pakowania sprawia, że staje się poręcznym i praktycznym narzędziem.

Mimo niewielkich rozmiarów, pakowarka próżniowa Multivac została wyposażona w bardzo wydajną i wytrzymałą pompę, co przekłada się na jej wydajność, wytrzymałość oraz dłuższe użytkowanie. Opcjonalnie może pakować także w osłonie gazowej czy wytwarzając atmosferę ochronną. Napowietrzanie w pakowarce próżniowej odbywa się automatycznie, w sposób progresywny. Urządzenie ma zaprogramowane trzy miejsca dla pamięci roboczej oraz funkcję szybkiego stopu próżni. Za trwałość odpowiadają komponenty wykonane z wysokiej jakości materiałów, w tym ze stali szlachetnej. Wykonane są z niej np. szyny zgrzewające, wkładki skośne czy obudowa.

Jeśli jesteś zainteresowany zamówieniem do swojej firmy trwałej, solidnej i ekonomicznej pakowarki próżniowej, zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami.